Huidschimmel en schimmelnagel wetenschap

Oorzaak huidschimmel en schimmelnagels

Huidschimmels (dermatomycose) ontstaan doordat schimmels of gisten (vooral Candida of Malassezia) zich in de hoornlaag (stratum corneum) van de huid vestigen. Omdat in de menselijke huid bijna altijd wel in meer of mindere mate schimmels of gisten voorkomen wordt er pas van dermatomycose gesproken als er huidafwijkingen zichtbaar en voelbaar (jeuk) zijn. In Nederland gaan gemiddeld 31 per 1000 patiënten per jaar naar de huisarts en de registraties daarvan zijn stijgend (Van de Lisdonk EH, Van den Bosch WJHM, Huygen FJA, Lagro-Janssen ALM. Ziekten in de huisartspraktijk. 3e dr. Maarssen: Elsevier Gezondheidszorg, 2003). Opvallend is dat het aantal geregistreerde diagnoses bij kinderen tussen 5 en 14 jaar het laagst is, terwijl bij deze groep de geregistreerde diagnoses dit bij wratten (HPV-infecties) juist relatief hoog is. In bijna de helft van alle gevallen gaat het om een schimmelinfectie aan de voeten.

Schimmelnagels (onychomycose) ontstaan doordat schimmels of gisten zich onder de nagelplaat vestigen. De schimmels en gisten vinden hun weg door de vrije nagelrand of de laterale nagelranden die een veel zachtere structuur van keratine hebben. De nagel blijft meestal wel doorgroeien, maar de infectie wordt zichtbaar door kleur- en structuurverandering van de nagel en in een later stadium worden de nagels vaak dikker worden en kan de nagel zelfs loslaten (onycholyse). Een onychomycose geneest vrijwel nooit spontaan (Van Vloten WA, Degreef HJ, Stolz E, Vermeer BJ, Willemze R. Dermatologie en venereologie. 3e herziene dr. Maarssen: Elsevier Gezondheidszorg, 2000).

Behandeling van huidschimmels

Koorts is een evolutionair oude aanpassing aan infecties van het lichaam. Er is opstapelend bewijs dat verhoogde temperatuur de effectiviteit van de immuunresponse verhoogt bij infecties door zowel de innate als het adaptive arm van het immuunsysteem te stimuleren. Lage temperatuur remt dit proces. (Menga M. et al. Febrile temperature reprograms by redox-mediated signaling the mitochondrial metabolic phenotype in monocyte-derived dendritic cells., BBA-Moleculair Basis of Disease (2018), 1864, 685-699)

De huid heeft een temperatuur van 30-32 C, verhoging tot 42 C geeft een boost aan het immuunsysteem en bestrijdt de schimmelinfectie snel.

Behandel huidschimmel door 3 keer per week 30 minuten lang (2 x 15 minuten) de huid te behandelen met Papiopad hittecompressen.

Behandeling van schimmelnagels

De recente opkomst van laserbehandeling van schimmelifecties van nagels (onychomycose) is vooral gebaseerd op de verhitting van het geïnfecteerde nagelbed waardoor de schimmel bestreden wordt (zie Hoe schimmelnagels behandelen). De bestrijding van schimmels in het nagelbed is vergelijkbaar met de bestrijding van huidschimmels, echter bij schimmelnagels is de geïnfecteerde plek moeilijk toegankelijk. Het aantal behandelingen en de behandelduur zal daardoor veel langer zijn dan bij de behandeling van huidschimmels. Daarbij komt dat een normale nagel tussen de 6 en 9 maanden nodig heeft om uit te groeien (Kalodasidis, Kostas et al, The Effect of Q-Switched Nd:YAG 1064 nm/532 nm Laser in the Treatment of Onychomycosis In Vivo, Clinical Study. Hindawi Publishing Corporation Dermatology Research and Practice Vol. 2013, Article ID 379725 & Paasch, Uwe et al, Heat profiles of laser-irradiated nails. Journal of Biomedical Optics 19(1), 018001 (2014)).